Hogy működik az e-Recept?

Hogy működik az e-Recept?

Hazánk új e-egészségügyi rendszere az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT), nemcsak az egészségügy intézményeit és szolgáltatóit köti össze, hanem kényelmi szogáltatásokat nyújt az állampolgároknak is. Ilyen például az e-recept, amely biztonságosabbá, hatékonyabbá és kényelmessé teszi a betegek ellátását.
A gyógyszertárban a gyógyszerészek kizárólag a nekünk  felírt készítményeket láthatják, olyanokat is, melyeket korábban váltottunk ki, vagy elfelejtettünk kiváltani. Ezentúl tehát a patikusok könnyebben tudnak tanácsot adni, hogy milyen készítményeket ne szedjünk egy időben, vagy emlékeztetni tudnak bennünket, hogy ne feledkezzünk meg egy-egy gyógyszer kiváltásáról.

Hogy működik az e-Recept?


Az EESZT sok új szolgáltatást tartogat számunkra. A Lakossági portál felületén (ügyfélkapus azonosítás és TAJ szám megadása után) megtekinthetünk minden olyan adatot, dokumentumot, mely ellátásunk kapcsán keletkezett.

Nyomon követhetjük ellátásünk időbeni történetét, megtekinthetjük i az összes Önnek felírt receptet, beutalót, és az eProfil adatokat, melyek sürgősségi ellátás esetén a kezelőorvos rendelkezésére állnak. A felületen bármikor beállíthatjuk - a digitális önrendelkezés keretén belül -, hogy ki férhessen hozzá a adatainkhoz.

Miben más az e-recept? 

Az e-recept, a hagyományos papíralapú receptek elektronikus alternatívájaként, a felírástól kezdve a tároláson át, egészen a kiváltásig lehetővé teszi a vény teljes elektronikus útját. Az orvos a hagyományos módon készíti el a receptet, aminek adattartalmát a recept kiállításával egyidejűleg automatikusan elküldi a rendszer az EESZT-nek.

Ez után bármely patikában lekérdezhetővé és kiválthatóvá válnak, akár papíralapú felírási igazolás nélkül is, a saját e-receptre rendelt gyógyszereink. Az e-recept – csakúgy, mint jelenleg – kiváltható lesz a papír alapú felírási igazolással, de megnyílik a lehetőség a TAJ-alapú, „papír nélküli” kiváltásra is. Ebben az esetben a kiváltásához személyazonosságunk igazolása mellet a TAJ-kártyánk is szükséges, vagy e-Személyi igazolvány használatával lehet kiváltani a vényeket.

Lakossági portál felületén (ügyfélkapus azonosítás és TAJ szám megadása után)  külön lapon jelennek meg a már kiváltott és a még kiváltásra váró vények az általunk megadott időszakra vonatkozóan. Az e-Receptek részletes tartalma megtekinthető itt, a hagyományos úton felírt vények azonban csak a kiváltott receptek között jelennek meg, mert azokat a patika viszi fel a rendszerbe a kiváltás során.

További információ az e-receptről

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések