A NAV és az e-ügyintézés: amire oda kell figyelni

A NAV és az e-ügyintézés: amire oda kell figyelni
2018. január 1-jétől a közigazgatásban általánosan kötelezővé vált az elektronikus ügyintézés, illetve ugyanettől az időponttól a gazdasági társaságok számára általánosan kötelező a Cégkapu használata. 

Az adóhatósággal való elektronikus kommunikációról egyre több a tapasztalat, az új rendszer még sok buktatót hordoz magában. Az OrienTax összefoglalta, mire érdemes odafigyelni.
Az elektronikus ügyintézés kötelezettsége minden gazdálkodó szervezetre (például kft., bt., zrt.) és egyéni vállalkozóra, sőt az adóköteles tevékenységet végző természetes személyekre is kiterjed. Kivételt képeznek a lakásszövetkezetek, valamint az adószámmal nem rendelkező egyesületek, alapítványok.

Fontos újítás, hogy immár nem csak a NAV, hanem az önkormányzatok előtt is elektronikusan kell eljárni. Ez azt jelenti, hogy a helyiadó-bevallásokat elméletben nem fogadhatják be az önkormányzatok papíralapon. Ha az önkormányzat nem alakított ki külön elektronikus felületet/nyomtatványt, akkor az e-papír szolgáltatás használatával kell a bevallást benyújtani.

Hogyan nyújtsunk be e-iratot? 

Főszabályként – az elintézendő ügytől függően – a nyilatkozatokat a megfelelő formanyomtatvány használatával tudjuk benyújtani az ÁNYK alkalmazás segítségével, a szokott módon. Olyan esetben, amikor nem került kialakításra formanyomtatvány, a már említett e-papír felületen tudjuk ezt megtenni, formai kötöttség nélkül (például igazolási kérelem).

Adóhatósági iratok kézbesítése

A vállalkozások esetén a korábbi Ügyfélkapu (új nevén: KÜNY) helyébe a Cégkapu lép, a gazdasági társaságok tehát ezentúl kizárólag a Cégkapun keresztül kommunikálhatnak a hatóságokkal. Elméletben. Gyakorlatban ugyanis a NAV a főszabálytól eltérve év végéig lehetőséget ad a vállalkozásoknak az Ügyfélkapun keresztüli kapcsolattartásra. Figyeljünk azonban arra, hogy az adóhatóság Cégkapuról benyújtott dokumentum (pl. bevallás, nyilatkozat), vagy kifejezett rendelkezés hiányában továbbra is a törvényes képviselő ügyfélkapu-tárhelyére küldi meg a hivatalos iratokat, nem pedig a Cégkapura. Előfordulhat tehát, hogy a cégvezetők (és meghatalmazottak) a frissen regisztrált Cégkaput figyelik az ügyfélkapu helyett, és így nem szereznek tudomást egy megindult adóhatósági ellenőrzésről.

Arra is figyelni kell, hogy ha több ügyvezetője van a cégnek (például egy önálló és két együttes cégjegyzési joggal rendelkező), akkor a NAV ellenkező rendelkezés hiányában kizárólag az önálló cégjegyzési joggal rendelkező képviselőnek küldi meg az elektronikus iratokat.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések